top of page
  • Foto van schrijverIce Ice Baby

De beste ijsmachines (2021) in elke prijsklasse

Bijgewerkt op: 25 mei 2021

Zelf ijs maken is waarschijnlijk 1 van de leukste bereidingen in de keuken. Weinig kinderen (en volwassenen) zeggen nee tegen een vers gedraaid ijsje.

Er zijn dan ook heel veel verschillende merken en types ijsmachines op de markt. Overweeg je er eentje aan te schaffen, lees dan in dit artikel onze tips voor ijsmachines in elke prijsklasse.Ok. Waarom zou je precies dit artikel lezen in plaats van 1 van de vele andere lijstjes die je online kan vinden?

We gaan verder dan puur een opsomming plaatsen van wat er allemaal te koop in elke elektrozaak of elektronica webshop. We maken een echte keuze van de modellen die wij de moeite waard vinden en zeggen waarom. We geven ook wat meer uitleg wat je mag verwachten van een toestel in 5 verschillende prijsklassen.Hoe werkt een ijsmachine?


Alle voorgestelde modellen werken volgens hetzelfde principe.

De koude vloeibare ijsmix wordt in een container gegoten, die ofwel op voorhand ofwel tijdens het bereiden wordt gekoeld tot onder het vriespunt. Hierdoor blijft een deel van de vloeistof aan de wand kleven. Deze wordt dan weer steeds afgeschraapt door een constant draaiend roermechanisme. Er bestaan ook types waarbij het roermechanisme niet beweegt, maar de container ronddraait.

Het ijs wordt uit de machine gehaald wanneer de consistentie dik genoeg is om te eten of het roermechanisme het moeilijker krijgt om te blijven draaien.

We beschrijven hieronder ijsmachines van € 30 tot € 3.000. Als het principe toch hetzelfde is, wat maakt dan het verschil?

De verschillen tussen toestellen uit de verschillende prijsklassen zijn vooral:

  • het gebruik van een vooraf ingevroren recipiënt of compressor het toestel zelf

  • de hoeveelheid ijs die kan gemaakt worden in 1 keer

  • de tijd die het toestel nodig heeft om deze hoeveelheid te maken

  • de kwaliteit van het ijs (hardheid en consistentie met kleine ijskristallen)

  • het materiaalgebruik van het toestel en het roermechanisme (roestvrij staal of kunststof)

  • of het toestel gemaakt is om constant te blijven produceren of dat hierdoor het draaimechanisme en de koelmotor zouden overbelastenAlgemene tips bij het zelf ijs maken


Start met een koude basis


Er zijn ontzettend veel recepten te vinden voor alle mogelijke soorten ijs: roomijs, yoghurtijs, sorbet, ... Bij sommige recepten wordt met koude ingrediënten gewerkt, andere gebruiken een "warme bereiding" om de ijsmix te laten indikken.

Zorg er in elk geval voor dat de vloeistof zo koud mogelijk is wanneer je deze in de ijsmachine giet (koelkasttemperatuur, max. 4°C). Dit zal zorgen dat het maken van het ijs zo snel mogelijk gaat, wat bevorderlijk is om grote ijskristallen te voorkomen.


Koel ook de machine zelf goed voor. Bij machines met een kom die voor ingevrozen worden in de vriezer, is dit vanzelf in orde. Maar ook toestellen die zelf koelen kan je op voorhand aanzetten om de kom al zo koud mogelijk te maken..


Vries het ijs nog verder na het afdraaien


Hoe krachtig je machine ook is: het ijs dat uit een ijsturbine komt, is bijna altijd nog te zacht om direct te eten. Wanneer het de consistentie van softijs heeft (iets vaster bij meer professionele machines), is het tijd om het ijs uit de machine te halen. Nog langer laten draaien, kan ervoor zorgen voor dat het draaimechanisme vastloopt.


Ijs dat uit een machine komt heeft een temperatuur van ongeveer -8°C. Een ideale scheptemperatuur is -14°C. Ideaal is dan ook dat het ijs een aantal uren voordat je wil serveren kan maken en vervolgens in een gewone diepvriezer van -18°C plaatst. Het ijs zal 1 à 1,5 °C per uur kouder worden.


Wat is minder belangrijk?


Een timer of automatische functies op de ijsmachine die voelen of het ijs klaar is door middel van de weerstand op het draaimechanisme, zijn in de meeste gevallen overbodig. Het zal toch steeds nodig zijn om het ijs in de machine in het oog te houden.


Ook automatische functies voor verschillende soorten ijs (roomijs, gelato, sorbet, yoghurtijs, ...) hebben weinig betekenis op een huishoudelijke ijsmachine. Dit zou moeten beïnvloeden hoe snel het mechanisme draait en dus hoeveel lucht wordt toegevoegd. In de praktijk zal dit echter geen echt verschil maken.


Onze keuze voor een ijsmachine tot € 50


Alle toestellen in de prijsklasse tot € 50 beschikken over een container die minstens 12 maar nog beter 24 uur moet ingevroren worden. Hierop kan je geen tijd besparen, dit moet volledig gebeuren. Wanneer je met de kom schudt en geen vloeistof meer hoort bewegen, kan je starten.

Voor wie is dit bedoeld? Het gaat om basismachines voor ieder die het plezier van zelf ijs maken thuis wil aanvaarden. Een leuke en lekkere activiteit om zelf te proberen of met de kinderen.


Domo DO2309I


Deze Domo DO2309I is waarschijnlijk 1 van de eenvoudigste ijsmachines die je kan vinden. Het is een standaard model waarbij je het koelelement 12 uur op voorhand invriest en daarna 1 liter uur kan maken in een half uur.


Geen programma's, geen alarmsignaal wanneer hij klaar is. Simpel in zijn eenvoud. Ondanks dit alles krijgt dit toestel wel erg positieve reviews en eindigt hij dikwijls eerste in vergelijking met andere ijsmachines uit dezelfde prijscategorie.Princess 282605


De werking van de Princess 282605 is erg vergelijkbaar, alleen is er wel een geïntegreerde timer aanwezig. In de handleiding is sprake van 1,5 liter ijs per keer. Gezien het beperkte vermogen lijkt 1 liter ons eerder aan te raden.
Onze keuze voor een ijsmachine van € 50 tot € 150


Ook de ijsmachines tot € 150 werken met een vooraf in te vriezen container. De inhoud is wat groter en het vermogen van de draaimotor iets hoger. Dit zorgt ervoor dat het ijs in een iets vastere vorm uit de machine kan gehaald worden.


Cuisinart De Luxe ICE30BCE


Cuisinart is een gekend merk in de wereld van huishoudelijke ijsmachines, niet alleen in Europa maar ook in de Verenigde Staten. De Cuisinart ICE30BCE is zowat wereldwijd het meest verkochte model met koelrecipiënt. Een eenvoudige en degelijke ijsmachine.


Het vermogen is iets hoger dan bij de goedkopere machines, maar verder is de werking erg gelijklopend. Het is mogelijk om maximum 1,5 liter ijs per keer te maken.Cuisinart Ice Cream Duo ICE40BCE


De Cuisinart ICE40BCE heeft een originele functionaliteit die andere ijsmachines niet hebben: de mogelijkheid om 2 verschillende smaken ijs tegelijk te draaien. Hierdoor is dit de enige ijsmachine met koelrecipiënt uit de vergelijking waarbij je 2 soorten ijs op dezelfde dag kan draaien.


Gelukkig heeft Cuisinart er ook voor gekozen om het vermogen van de machine ook netjes te verdubbelen.


Alle modellen gevan aan ongeveer een half uur nodig te hebben om een lading ijs te maken. Langer laten draaien heeft geen zin, aangezien de temperatuur van het koelelement intussen ook al gestegen is. Navriezen in de diepviezer is altijd nodig.
Onze keuze voor een ijsmachine van € 150 tot € 500


Vanaf een verkoopprijs van € 150 kan je heel wat machines vinden die het ijsmengsel zelf actief koelen. Hierdoor kan je op elk moment ijs maken en ben je niet meer afhankelijk van het op voorhand invriezen van de kom. Hierdoor kan je ook vlot verschillende batches na elkaar draaien.

De container kan uit het toestel genomen worden. Voor een optimale geleiding wordt soms aangeraden om een combinatie van water en zout of alcohol te gebruiken tussen het toestel en de kom. De behuizing van de machine is meestal van roestvrij staal. Het draaimechanisme zelf is nog steeds van plastic.


Domo DO9201I


De Domo DO9201I is een erg populaire ijsmachine met ingebouwde koelmotor, mede door zijn aantrekkelijke prijs.


Opgelet: hoewel op sommige websites beweerd wordt dat met dit toestel 2 liter per keer kan gemaakt worden, gaat het hierbij enkel om de inhoud van de kom zelf. Er wordt in de handleiding aangeraden om maar 1 liter ijsmix tegelijk in het toestel te gieten.Solis Gelateria Pro Touch 8502


Als je kiest om binnen het segment te blijven van merken die via de normale elektrozaak of webshop verkrijgbaar zijn, is de Solis Gelateria bij het beste dat je kan vinden.


Het toestel krijgt goede reviews, en is prima geschikt voor wie thuis regelmatig zelf ijs wil maken.Beide toestellen hebben heel wat functies, zoals programma's voor verschillende ijssoorten en een alarm als de gewenste consistentie bereikt is. Om die reden is de bereidingstijd dan ook variabel en afhankelijk van de uiteindelijke hardheid van het ijs.
Onze keuze voor een ijsmachine van € 500 tot € 1.000


Zoals al gezegd, zal je een ijsmachine van meer dan € 500 niet meer in de elektrozaak vinden. Belangrijkste reden is dat het aantal klanten die deze prijs willen betalen voor een ijsmachine erg beperkt is. De rotatie zou dan ook erg laag zijn.


Het is wel mogelijk deze vlot online te vinden, zowel op kookwebshops die zich richten op de duurdere elektromerken als via gespecialiseerde winkels voor horeca. Check wel of ze dan ook willen verkopen aan particulieren.


Het belangrijkste verschil in constructie is dat ook het roermechanisme volledig van roestvrij staal gemaakt is. De kom is meestal niet uitneembaar, maar is geïntegreerd in het toestel voor een betere geleiding.


Doordat alle onderdelen uit metaal bestaan en niet uit plastic, in combinatie met de sterke motor, is het ijs een stuk steviger van consistentie wanneer het uit de machine komt. Het is mogelijk dit direct te eten -dan is de structuur vergelijkbaar met ijs uit de Italiaanse gelateria- of toch nog verder te vriezen.


Musso Classica 406002


De Musso Classica is de kleinste ijsmachine van Musso, een merk van Italiaanse ijsmachines van hoge kwaliteit. Het toestel en de kom zijn relatief klein, waardoor de hoeveelheid ijs die je hiermee kan maken vergelijkbaar is met de goedkopere toestellen.


Er is wel een duidelijk kwaliteitsverschil. Hoewel de productiehoeveelheid beperkt is, kan je technisch gezien met dit toestel ijs bereiden met de kwaliteit van een ambachtelijk ijssalon.


Musso noemt dit toestel een sorbetière, wat enigzins misleidend is. Deze ijsmachine is ook perfect geschikt om gelato en alle vormen van roomijs mee te maken.Musso Stella 406001


Voor wie de capaciteit van 1 liter een probleem is, bestaat er de grote broer Musso Stella. Deze produceert moeiteloos 1,5 tot 2 liter ijs per keer en werkt verder heel gelijklopend.


Het prijsverschil tussen beide is trouwens relatief beperkt. Je hebt voor de Musso Stella wel wat meer plaats in de keuken nodig, en met een gewicht van 31 kg is dit geen toestel meer dat je vlot in en uit de kast haalt.
Onze keuze voor een ijsmachine van € 1.000 tot € 3.000


Uiteraard is een ijsmachine van meer dan € 1.000 niet voor iedereen weggelegd. Deze toestellen zijn bedoeld voor chefs in restaurants die kleine hoeveelheden dagvers ijs willen draaien, ijsmakers die recepten willen testen in kleine hoeveelheden en hobbykoks die qua apparatuur alleen het allerbeste willen.


Je mag in deze prijsklasse materialen en afwerking van topkwaliteit verwachten, in combinatie met een productiecapaciteit die hoger ligt dan bij de huishoudelijke toestellen.

Nemox Gelato Chef 5L Automatic


Nemox is een tweede grote naam in exclusieve Italiaanse ijsmachines die toestellen bouwt die tussen particulier en professioneel gebruik in zitten.


De Nemox Gelato Chef 5L is 1 van hun toptoestellen. Het ijs kan na het afdraaien ook nog enige tijd in de kom blijven zitten. Wanneer nodig begint de machine opnieuw te koelen of begint het roerwerk te draaien. In tegenstelling tot de toestellen van Musso, heeft dit apparaat van Nemox wel een uitneembare kom.Musso Club 406006


De Musso Club hoort zowel naar capaciteit als naar omvang eigenlijk niet helemaal thuis in deze test. Het gaat met zijn hoogte van 83 cm en gewicht van 60 kg niet meer om een toestel dat je op het aanrecht kan zetten. Ook de productiecapaciteit van 3,5 liter per keer of 10 liter per uur ligt minstens dubbel zo hoog als deze van de andere toestellen.


We vermelden deze toch omwille van zijn prijs, die in verhouding met de andere toestellen best aantrekkelijk is. Zeker een te overwegen oplossing voor bijvoorbeeld een restaurant dat zelf ijs wil draaien.


Deze toestellen zijn de beste keuze voor iemand die het lekkerste ijs wil maken, die houdt van exclusieve keukentoestellen, en waarvoor het budget niet het belangrijkste criterium is.
Hoe hebben we de vergelijking gedaan?


We hebben uitgebreid verschillende vergelijkingen bestudeerd en gekeken welke conclusies steeds terugkwamen. Daarnaast hebben we ons ook gebaseerd op reviews, en alleen merken en types gekozen die makkelijk te vinden zijn in België.


Voor wat betreft de capaciteit per batch of per uur is soms erg uiteenlopende informatie terug te vinden. Bij twijfel zijn we uitgegaan van de officiële handleiding van het toestel, en niet de informatie die op verkoopwebsites terug te vinden is. Zo wordt heel dikwijls de inhoud van de kom weergegeven als de hoeveelheid ijs die per batch kan gemaakt worden.


Ook als je de voorkeur geeft aan een ander toestel, kan je de informatie hierboven gebruiken als aanduiding wat je mag verwachten van een ijsmachine in een bepaalde prijsklasse. Dit zowel op het gebied van inhoud, vermogen als gebruikte materialen.Over Ice Ice Baby


Ice Ice Baby is beschikbaar met ambachtelijk ijs en verse wafels op alle soorten familie- en andere feesten. Een huwelijk, babyborrel, verjaardag, communie of lentefeest: alles is mogelijk. Ook bij events van bedrijven en verenigingen komen we graag langs.

We hebben verschillende formules voor ambachtelijk ijs en verse wafels. Deze serveren we vanuit een oldtimer Renault Estafette uit 1972.

1.214 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page