top of page
  • Foto van schrijverIce Ice Baby

De beste ijsschep voor elk ijsje kiezen

Bijgewerkt op: 11 apr. 2021

Wil je zelf een ijsje scheppen? Hieronder tonen we de meest voorkomende modellen ijsscheppers. En nog belangrijker: we zeggen waarvoor ze wel en niet geschikt zijn. We leggen ook nog uit hoeveel bollen je haalt uit een liter ijs en geven enkele tips hoe je nog beter een ijsje kan scheppen.

De beste types ijsscheppen die ook professioneel gebruikt worden zijn:

  • de roestvrij stalen ijsschepper met knijpmechanisme

  • de aluminium ijsschep zonder knijpmechanisme

  • de traditionele spatel voor het scheppen van gelatoIjsschep met knijpmechanismeHet meest gebruikte model is de ijsschepper met knijpmechanisme, zowel thuis als professioneel in het ijssalon.


Deze zijn gemaakt van roestvrij staal, soms in combinatie met een kunststof materiaal. Dit laatste is over het algemeen ergonomischer en daardoor comfortabeler voor de hand.


Grootste voordeel is dat je met de juiste techniek mooie ronde bollen kan scheppen. Deze zijn ook het makkelijkste uit de vorm te halen door het knijpmechanisme.De temperatuur van het ijs is erg belangrijk voor dit type schep. Hard bevroren ijs dat recht uit de diepvriezer komt, ga je hier zo niet makkelijk mee kunnen scheppen. Voor zachter ijs op de scheptemperatuur van een ijsvitrine (-14°C) is dit wel ideaal.

Een uitstekend professioneel merk daar ook in veel ijssalons en ijswagens wordt gebruikt is Stöckel. (richtprijs +/- € 45,00, actuele prijzen via de link). Duurder dan een ijsschepper uit de supermarkt, maar zo goed als onverslijtbaar. Goedkopere modellen met hetzelfde mechanisme zijn bijvoorbeeld van Cosy & Trendy.Ijsschep zonder knijpmechanismeIjsscheppers zonder knijpmechanisme zijn gemaakt van aluminium en zijn daardoor ook niet afwasmachinebestendig. Soms is er nog een extra coating rond de schep in een hard keramisch materiaal.Dit is het meest robuuste type ijsschep en daardoor ook geschikt voor harder ijs. Een iets langere steel zorgt ervoor dat het uiteinde niet pijnlijk in de hand drukt.

Een bekend professioneel merk is Zeroll (richtprijs +/- € 40,00, actuele prijzen via de link). In de Verenigde Staten is deze merknaam een echt begrip, maar ook bij ons is Zeroll verkrijgbaar.Spatel of spatulaDe spatel is de traditionele manier om Italiaanse gelato te scheppen en wordt niet zo vaak gebruikt in België. Het blad van de spatel is licht afgerond in lepelvorm, de steel is meestal in kunststof.


Om goed te kunnen scheppen mag het ijs niet te hard en dus niet te koud zijn, tussen -12°C en -9°C. Met de juiste techniek kan je het ijs hiermee heel aantrekkelijk op een hoorntje of in een potje serveren.Dit is dus zeker niet bruikbaar voor ijs uit de diepvriezer thuis, zelfs niet als je het ijs eerst wat laat opwarmen. De spatel is niet geschikt om mooie bollen te maken voor in een coupe. Er is ook wat meer handigheid en oefening voor nodig.

Een spatel is relatief goedkoop (richtprijs +/- € 15,00, actuele prijzen via de link). Er zijn verschillende merken die de typische spatelvorm op de markt brengen.Andere modellen


Andere modellen zijn eerder geschikt voor occasioneel gebruik thuis. Ze bestaan in heel wat merken. Zowel fabrikanten van keukenhulpjes als winkelketens brengen ze op de markt. Less is more wat ijsscheppen betreft. Vermijd exemplaren met rare vormen die niet functioneel zijn of materialen die duidelijk van lagere kwaliteit zijn.Hoeveel bollen in een liter ijs?


Professionele en soms ook andere ijsscheppen hebben een maat, zowel deze met als zonder knijpmechanisme. Deze staat steeds heel klein vermeld, zoals bv. op het schepmechanisme.

Je hoort vaak dat deze maat staat voor het aantal bollen dat je uit een liter ijs kan scheppen. Dit is maar gedeeltelijk juist.

1. Allereerst, sommige merken volgen de Amerikaanse maatvoering. Daarbij staat de maat voor het aantal bollen per quart. De quart is een Amerikaanse inhoudsmaat die gelijk is aan 946 milliliter. Gelukkig is er dus niet zo heel veel verschil tussen een liter en een quart.

2. Er wordt ook vanuit gegaan dat de schep exact gevuld wordt om de inhoud te bepalen. We maken echter geen afgestreken halve bollen maar wel mooie ronde bollen.

Een ijsschep maat 30 bevat 1/30 liter, of 33.33 milliliter. Een volledige ronde bol heeft dus een inhoud van 66.66 milliliter.

3. Nu weet je hoeveel perfect ronde bollen er uit een liter ijs gaan. Dit is een goede benadering voor nette bollen die je schept in een coupe. Voor een hoorntje of een potje wordt meestal zo geschept, dat er ook nog vrij veel ijs aan de buitenzijde van de schepper hangt. Dit moeten we ook in rekening brengen.

Veel gebruikte maten zijn 24 en 30 voor ijsbollen van gemiddelde grootte.

Heb je een schep waar geen maat opstaat, moet je even rekenen. Meet de diameter van de bol en bepaal zo de inhoud en het aantal bollen per liter.
Tips om je ijsje te scheppen


Je hebt een geschikte ijsschepper? Ok, tenslotte nog enkele tips om vlot het ijs op een hoorntje of in een potje te krijgen. Temperatuur is superbelangrijk. Een ijsvitrine staat meestal ingesteld op -14°C. Niet zo koud dus als een diepvriezer om producten in de bewaren. Tenzij je de luxe thuis hebt om een aparte diepvriezer te hebben die goed kan ingesteld worden, moeten we ons behelpen met enkele trucjes.

  • Als je zelf ijs maakt (bv. voor een feestje) is het handigste om dit een 4 tot 6 uur tot voorhand in de ijsmachine te maken en in de diepvriezer verder te laten bevriezen. Het ijs zal maar 1°C tot 1,5°C per uur dalen in temperatuur. Perfect op het moment suprême!


  • Mogelijk heb je ijs gekocht of langer op voorhand gemaakt. Dit kan je zachter laten worden door het een uurtje op voorhand in de koelkast te plaatsen. Vermijd om het ijs op het aanrecht te laten ontdooien om smelten aan de zijkanten te vermijden. Best zorg je ook dat de doos ijs niet te groot is, zodat hetzelfde ijs niet verschillende keren worden zachter gemaakt en weer ingevroren. Dit is erg slecht voor de kwaliteit. Zonde.

Een ijsschepper wordt tussendoor gespoeld in proper water, idealiter stromend. Vermijd echter om waterdruppels -die onvermijdelijk in het mechanisme van de ijsschep blijven zitten- in de doos ijs te krijgen. Dit zal na bevriezen omvormen in brokjes ijs en de volgende keer in een bol uitgeschept worden. Goed uitschudden van het water in de ijsschep is dus de boodschap.


Over Ice Ice Baby


Ice Ice Baby is beschikbaar met ambachtelijk ijs en verse wafels op alle soorten familie- en andere feesten. Een huwelijk, babyborrel, verjaardag, communie of lentefeest: alles is mogelijk. Ook bij events van bedrijven en verenigingen komen we graag langs. We hebben verschillende formules voor ambachtelijk ijs en verse wafels. Deze serveren we vanuit een oldtimer Renault Estafette uit 1972.

2.087 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page