top of page
  • Foto van schrijverIce Ice Baby

Waarom wordt mijn zelfgemaakt ijs veel te hard in de diepvriezer?

Bijgewerkt op: 28 jul. 2021

Iedereen die al eens zelf roomijs heeft gemaakt, herkent de volgende situatie.


Het ijs dat pas uit de ijsmachine komt ziet er heerlijk uit en smaakt ook zo. Je plaatst de doos in de diepvriezer, en de volgende dag is het steenhard en niet meer op een normale manier te scheppen. Het ijs ernaast uit de supermarkt is nog lekker zacht.


Wat is er misgegaan en wat kan je eraan doen?



Waarom wordt mijn roomijs veel te hard?


Allereerst: het is een fabel dat supermarkt-ijs zacht blijft omdat het vol bewaarmiddelen zit. Eén van de beste manieren om voedsel te bewaren is het invriezen zelf, dus roomijs heeft geen bewaarmiddelen nodig.


Waarom wordt het dan wel zo hard?


Zelfgemaakt ijs bevat minder lucht


Alle roomijs bevat lucht, anders zou je een ijsje moeten opeten als een ijsklontje. De hoeveelheid lucht kan je meten door een doos ijs met een bepaalde inhoud te wegen.


Wettelijk moet 1 liter ijs minimum 450 gram wegen. Van het bolletje ijs dat je hiervan schept, is dan ook 55% lucht. Deze wordt in het ijs gebracht door de ijsmix sterk te of draaien tijdens het invriezen of de lucht er machinaal in te pompen.


Een ijsmachine thuis draait veel trager en zal nooit meer dan 10 à 20% lucht bevatten. Hierdoor is er dus meer vloeistof in het ijs die kan bevriezen.


Je diepvriezer is te koud


Om voedsel lang te bewaren is een temperatuur van maximum -18°C belangrijk. Dit is eigenlijk veel te koud om ijs te scheppen. Een professionele ijsschepvitrine zal afgesteld staan tussen -14°C en -12°C. Het ijs blijft bevroren, maar tegelijk veel zachter.



Je recept ziet er goed uit maar is eigenlijk niet optimaal


Een goed ijsrecept maken werkt niet zoals een eenpansgerecht koken.


Je kan niet zomaar ingrediënten weglaten of hoeveelheden aanpassen volgens je eigen smaak. Zo zijn suikers belangrijk om te zorgen dat het ijs schepbaar blijft in de diepvriezer. Je kan deze dus niet zomaar sterk verminderen voor de smaak of gezondheid.


Als je ijs wil maken met een minder zoete smaak, vervang je eerder een deel van de gewone kristalsuiker door andere suikers zoals druivensuiker (dextrose) of glucosepoeder. Die hebben dezelfde werking maar smaken minder zoet.


De recepten die je online vindt en die beloven ijs te maken met "maar 2 ingrediënten", kan je eigenlijk niet gebruiken voor roomijs om te bewaren.





Hoe kan je roomijs dan beter schepbaar maken?


We zetten enkele mogelijke oplossingen op een rijtje.


1. Gebruik een professioneel recept


We proberen in de toekomst wat meer recepten op deze website te zetten, zoals dit recept voor klassiek vanille-ijs. Er zijn ook heel wat recepten op internet en in boeken van echte ijsmakers beschikbaar.


2. Gebruik een aparte diepvriezer


Als je een aparte diepvriezer ter beschikking heb, loont het de moeite om eens te kijken op welke temperaturen je deze kan instellen. Als het mogelijk is om deze op een lagere stand stabiel op een temperatuur minder koud dan -18°C te houden, kan dit de perfecte oplossing zijn.


Opgelet: je kan dan tegelijk je diepvriezer niet gebruiken om andere voedingsmiddelen in te bewaren.


3. Hou je aan een goede timing


Afhankelijk van je ijsmachine, zal je het ijs eruit halen op een temperatuur van -5°C à -7°C. Nog kouder zal het draaimechanisme van de machine niet aankunnen. Wanneer je dit ijs in de vriezer plaatst, zal het verder koelen aan ongeveer 1,5°C per uur.


Wanneer je het ijs dus een 5-tal uur kan maken voordat je het wil scheppen, zou het een ideale scheptemperatuur van -12°C moeten bereikt hebben. Practice makes perfect!


4. Laat het ijs zachter worden voor het scheppen


Dit is ongetwijfeld de meest gegeven tip om ijs beter te kunnen scheppen.


Je kan het ijs inderdaad wat zachter laten worden door het op voorhand uit de diepvriezer te halen. Het is niet de bedoeling om het ijs te laten smelten!


Ideaal is een half uur in de koelkast. Op het aanrecht (of nog erger: in de zon), zal de buitenkant te snel smelten.


Beter is dan ook met kleinere verpakkingen te werken en het ijs achteraf niet meer terug in te vriezen. Een doos ijs die telkens zacht gemaakt wordt en dan opnieuw ingevroren, zal snel niet meer zo lekker zijn.


5. Gebruik een goede ijsschepper


Een ijsschep met een knijpmechanisme is best geschikt voor zachter ijs. Als je ijs erg hard is, werkt een schepper in 1 stuk beter.


Deze geleidt de warmte van je hand en verzacht daardoor het ijs. Eventueel kan je de schepper ook even onder de warme kraam houden en daarna afdrogen. Vermijd waterdruppels in je doos ijs.



Over Ice Ice Baby


Ice Ice Baby is beschikbaar met ambachtelijk ijs en verse wafels op alle soorten familie- en andere feesten. Een huwelijk, babyborrel, verjaardag, communie of lentefeest: alles is mogelijk. Ook bij events van bedrijven en verenigingen komen we graag langs. We hebben verschillende formules voor ambachtelijk ijs en verse wafels. Deze serveren we vanuit een oldtimer Renault Estafette uit 1972.




17.868 weergaven4 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

4件のコメント


Corrina Wassenaar
Corrina Wassenaar
2021年4月04日

Wat een leuke blog en weer wat geleerd. ben gek op heerlijke ijscoupes. Vooral walnoten ijs

GroetjesCorrina

いいね!
44urmond
8月07日
返信先

Wek recept gebruik jij om mijn favoriete walnoten ijs te maken.


いいね!

Wilma Verkerk
Wilma Verkerk
2021年4月03日

Bedankt voor de tips, weer wat wijzer geworden

いいね!

Amelie Mertens
Amelie Mertens
2021年4月03日

Hier wist ik nog niet zo veel over. Handige informatie!

いいね!
bottom of page