top of page
  • Foto van schrijverIce Ice Baby

Hoeveel kost het om een foodtruck te huren?

Bijgewerkt op: 14 apr. 2021

Je hebt ze vast al gezien op een muziekoptreden, jaarmarkt of zelfs op een speciaal georganiseerd foodtruckfestival. Ze zorgen niet alleen voor heel wat originele maaltijden, maar ook voor de sfeer. Maar wat kost het eigenlijk om zo'n foodtruck bij jou aan huis of op een andere gehuurde locatie te laten komen koken?

Als richtlijn kan je nemen dat je voor een groep van 50 personen moet rekening houden met een prijs van minimum € 1.000 voor een volwaardige of complexere maaltijd zoals barbecue. Een eenvoudige snack zoals croques of pasta kan in sommige gevallen voor € 500. Een wagen met koffie of dessert zoals ijs of wafels is mogelijk vanaf €300. Kleinere groepen zijn meestal minder rendabel, waardoor de prijs in dat geval niet veel lager zal zijn.


Waaruit bestaat een foodtruck offerte?


Stel: je gaat trouwen of organiseert een babyborrel en wil hiervoor een foodtruck laten komen. Welke kosten kan je allemaal op de offerte verwachten?

De vaste opstartkost


Bijna elke foodtruck rekent een opstartkost aan: een vast bedrag dat altijd verschuldigd is. Deze kan heel sterk uiteenlopen afhankelijk van wat er precies wel en niet in zit. In het meest uitgebreide geval dekt deze kost de inzet van de wagen, het vervoer tot een bepaald aantal kilometer en de tijd van de foodtruck uitbater of het personeel. Dit zowel voor de voorbereidingen, het koken en serveren ter plaatse en de opkuis van de wagen achteraf. De opstartkost is daarom ook hoger wanneer er echt in de wagen gekookt wordt dan wanneer er enkel opgediend wordt. Er zijn foodtrucks waar de opstartkost wegvalt bij een bepaalde minimum food cost (zie onder). In het laagseizoen (vooral de winter) kan hier voor bepaalde opdrachten wel eens over onderhandeld worden.


Extra per kilometer en per uur


De meeste foodtrucks zijn flexibel qua afstand en komen met plezier ook wat verder naar je toe. Hier wordt dan wel extra voor gerekend. In de opstartkost is dan bijvoorbeeld 15, 20 of 30 kilometer verplaatsing inbegrepen. Is het verder, komt er meestal tussen € 0,50 en € 1,00 per kilometer bij. Mogelijk kan het toch interessanter zijn om een wagen van verder weg te huren dan een wagen dichterbij met een hogere opstartkost. Je moet zelf voor jouw situatie uitrekenen wat het beste uitkomt. De foodtruck eigenaar kent zijn menu en weet daardoor heel goed hoe lang hij nodig heeft om een groep te serveren. Dit is dan ook meestal de tijd die inbegrepen is in de vaste opstartkost. Wil je graag een wagen die toch extra lang blijft? Bv. een dessertwagen die blijft staan tijdens het dansfeest. Dan wordt hier een bedrag per uur per personeelslid voor gerekend. In alle gevallen moet de foodtruck hier wel op voorhand van op de hoogte zijn.


De food cost: per portie of per persoon


In de horeca betekent food cost meestal hoeveel de ingrediënten voor een maaltijd kosten aan inkoopprijs. Hier staat het echter voor de prijs die wordt aangerekend door de foodtruck ondernemer aan de organisator. Er zijn 2 concepten, die elk hun voordelen hebben:

  • Prijs per portie. Zoals op restaurant: je bestelt een portie pasta, een wafel, een coupe, ... en de prijs daarvan komt bij op de rekening. Sommige mensen vinden dit een eerlijker systeem, zeker kleine eters. De totale kost blijft wel een verrasssing. Ook vindt geen enkele gastheer het leuk om te gaan vertellen dat er maar 1 keer kan besteld worden, of dat er maar een hoorntje met 2 smaken ijs mag gekozen worden.


  • Prijs per persoon: Meer gebruikelijk bij foodtrucks, aangezien de organisator zo op voorhand weet wat de totale prijs zal zijn. Er is wel bijna altijd een verschillend tarief voor volwassenen en kinderen. Dit is ook handiger voor grote eters en geeft meer een "feestgevoel", aangezien je kan eten en drinken zoveel je wil.Wat moet hiermee allemaal betaald worden?


Heel wat. Een foodtruck moet je echt bekijken als een restaurant op wielen. Er is een infrastructuur nodig (wagen zelf en inrichting mobiele keuken), ingrediënten en personeel om lekker te koken en te serveren. Daarnaast worden er ook btw en andere belastingen betaald, houden ze de boekhouding en de rest van de administratie bij, doen ze aan online marketing, ... De wagen is voor een startende foodtruck business de grootste kost. Een volledig nieuwe en ingerichte wagen komt ongeveer even duur uit als een oldtimer, als deze laatste helemaal professioneel wordt opgeknapt. Reken in beide gevallen een bedrag tussen € 20.000 en € 40.000. Dit moet natuurlijk kunnen terugbetaald worden met de opdrachten die de wagen uitvoert. Een nieuwe ingerichte standaard trailer komt een stuk goedkoper uit. Een keuken in de wagen zelf volstaat niet. Soms wordt er in de foodtruck echt gekookt, in andere gevallen enkel opgewarmd en bediend. Hoe dan ook zal de foodtruck uitbater ook thuis nog een keuken nog hebben om de voorbereidingen te doen. Ook deze kan gecontroleerd worden door het FAVV en moet dus in orde zijn met alle hygiënerichtlijnen. Een aantal ondernemers slagen erin om hun foodtruck als hoofdberoep uit te baten, de meerderheid doet dit naast een andere job. Toch is het financieel gezond om er rekening te houden dat ook alle eigen werkuren moeten vergoed worden met opbrengsten. Als je er dan nog rekening mee houdt dat foodtrucks bijna enkel in het weekend geboekt worden en dat vooral tijdens 6 maanden van het jaar, begrijp je dat er heel wat moet betaald worden van de ontvangsten van je feest.


Conclusie


Afhankelijk van het type foodtruck kan je als richtlijn voor de prijs van een foodtruck voor 50 personen € 1.000 nemen voor een volwaardige maaltijd, € 500 voor een snack en € 300 voor dessert of koffie. Dit zijn minimumbedragen en niet geldig voor alle wagens en gerechten.


Over Ice Ice Baby


Ice Ice Baby is beschikbaar met ambachtelijk ijs en verse wafels op alle soorten familie- en andere feesten. Een huwelijk, babyborrel, verjaardag, communie of lentefeest: alles is mogelijk. Ook bij events van bedrijven en verenigingen komen we graag langs. We hebben verschillende formules voor ambachtelijk ijs en verse wafels. Deze serveren we vanuit een oldtimer Renault Estafette uit 1972.


911 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page