De 5 populairste ijssmaken en 3 trends in 2021
- Ice Ice Baby
- 5 apr 2021
- 5 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 17 jul 2021
In het ijssalon, bij de ijskar of uit de supermarkt: een ijsje is bij mooi weer duidelijk het populairste dessert bij de Belgen. Maar welke smaken worden het meest gekozen?
Ondanks het veel grotere aanbod dat beschikbaar is tegenover 10 jaar geleden, blijven het de klassieke smaken zijn die het nog steeds goed doen.

De populairste smaken
1. Vanille
Het zal je vast niet verbazen dat vanille-ijs nog steeds het meest verkochte ijs is in België. Net als in de meeste Europese landen en een groot deel van de wereld trouwens.
Melk, room, suiker, eidooiers en (echte of synthetische) vanille zijn de basisingrediënten. Wist je trouwens dat door de huidige hoge prijzen van echte vanille op de wereldmarkt, vanille-ijs met echte vanille helemaal niet de goedkoopste ijssoort is voor het ijssalon om te maken?
Raar genoeg is alleen in Italië, de bakermat van ons ijs, de term vanille helemaal niet zo courant. De meest neutrale smaak in de Italiaanse gelateria wordt eerder aangeduid met de term "crema". Dit betekent room, en is vergelijkbaar met een gewone witte ijsbasis. Voordeel is dat je daardoor de kwaliteit van de basisingrediënten, zoals de melk en de room, veel beter smaakt.
Vaak wordt naast de vanille zelf in vanille-ijs ook meer eigeel gebruikt dan in andere smaken. We hebben op onze site trouwens een eigen recept voor klassiek vanille-ijs met eieren.
2. Chocolade
Op korte afstand van vanille is de tweede meest populaire ijssmaak chocolade. In de Verenigde Staten en enkele Zuiderse landen zoals Spanje, wordt zelfs meer chocolade- dan vanille-ijs gegeten.
Chocolade-ijs wordt meestal met pure chocolade gemaakt, die eerst wordt gesmolten en goed onder de ijsbasis gemengd voor het bevriezen in de ijsmachine. Anders zou je door het contact met de te koude vloeistof eerder een soort stracciatella-ijs met te harde stukjes krijgen.
Waarom enkel met pure chocolade? Doordat het grootste deel van de ijsmix bestaat uit melk en room, verkrijg je vanzelf melkchocolade. Als je van bij de start melkchocolade toevoegt, zal de chocolade niet genoeg doorsmaken en het geheel te zoet worden.
Als je toch een heel donker chocolade-ijs wil maken met een intense chocoladesmaak, is een chocoladesorbet eerder geschikt.
3. Aardbei

Aardbeienijs is de eerste en ook enige fruitsmaak in de top-5. Een echte klassieker en op veel verschillende manieren gemaakt.
Sommige soorten aardbeienijs worden met meer dan 25% verse aardbeien gemaakt, andere bevatten enkel een theelepel smaakstof met al dan niet natuurlijke kleurstoffen.
Echt natuurlijk aardbeienijs is eerder lichtroze dan rood door het draaien van de ijsbasis in de turbine, vandaar dat er dikwijls extra geconcentreerde smaak en kleur wordt toegevoegd. Zo wordt opvallend genoeg extract van zwarte bessen gebruikt om aardbeienijs roder te maken.
4. Pistache
Hoewel het mogelijk is om heerlijk ijs te maken met veel verschillende soorten noten (hazelnoot, amandel, walnoot, ...), is pistache-ijs duidelijk de favoriet.
Voor notenijs wordt gewoonlijk gestart van een notenpasta, puur of al gemengd met suiker. Hierbij worden de noten gewalst tot een superfijne pasta met een zijdezachte textuur. Hierdoor komt ook alle olie uit de noten zelf vrij.
Pistache is opnieuw een ijssmaak met hele grote kwaliteitsverschillen. De typische smaak die veel mensen kennen als pistache, is eerder kunstmatig en lijkt niet op de smaak van de echte geroosterde pistachenoten.
Echt zuiver pistache-ijs is trouwens eerder bruinachtig dan groen. De kleur zegt dus niks over de kwaliteit. Zelfs aan uitstekende pasta's wordt soms natuurlijke groene kleurstof toegevoegd, enkel om de consument te geven wat ze verwachten.
5. Mokka
Mokka is niet in alle landen even populair, maar in België is het al generaties lang een topper.
Het is mogelijk deze te maken van echte espresso of oploskoffie, en hij is volgens ons het lekkerste met een uitgesproken intense koffiesmaak.
Mokka is niet alleen geschikt voor op een hoorntje of in een potje. Ook bijvoorbeeld een coupe brésilienne wordt veel beter door niet alleen vanille-ijs te gebruiken, maar ook (minstens) 1 bolletje mokka.
De trends
Hoewel de meest verkochte smaken nog steeds erg klassiek blijven, zijn er toch een aantal trends waar te nemen over de laatste jaren.
Vegan ijs
Het is onmogelijk iets te zeggen over trends in ijs, zonder over vegan ijs te praten. Vegan ijs is hot, en het lijkt erop dat dit geen trend maar een blijver is.
We hebben het dan niet uitsluitend over sorbets (dus ijs op waterbasis), maar echt over het vervangen van dierlijke melk en room door plantaardige alternatieven.
Het is een misvatting dat de doelgroep enkel bestaat uit veganisten. Om die reden wordt meer en meer gesproken over non-dairy of plantaardig ijs. Doelgroep hiervan zijn ook mensen die lactose-intolerant zijn of melk minder goed verteren, en iedereen die bewust minder dierlijke producten wil consumeren.
De meest gebruikte vervanger van melk en room is soya, en ook in vegan ijs is deze vaak aanwezig. Nadeel is de vaak uitgesproken smaak van soyamelk, vandaar dat ook alternatieven als kokosmelk en amandelmelk gebruikt worden.
Daarnaast zie je meer en meer plantaardige ijssoorten, die niet starten van een plantaardig melkalternatief dat we kennen uit de supermarkt. In plaats daarvan is de basis een notenpasta zoals cashewnoten, waaraan plantaardige eiwitten zoals kikkererwten worden toegevoegd. Het lukt beter en beter om de smaak van roomijs op melkbasis te evenaren, zeker bij sterke smaken zoals chocolade-ijs.
Bijna alle grote merken zoals Magnum, Häagen-Dazs en Ben & Jerry's hebben non-dairy ijs in hun assortiment. Daarnaast komen er ook meer en meer lokale ijsmerken die enkel vegan in hun assortiment hebben.
Ook ijssalons beginnen hier langzaamaan meer op te spelen.

Natuurlijke kleurstoffen
Het is duidelijk dat de doorsnee consument kritischer kijkt naar kleurstoffen. Zeker bij een ambachtelijk product zoals ijs uit het ijssalon of van een ijskar, verwacht de klant dat er geen kunstmatige kleurstoffen gebruikt zijn.
Ook de producenten van grondstoffen voor ijssalons hebben dit begrepen. Producten zijn tegenwoordig standaard vrij van Azo-kleurstoffen. Dit zijn puur synthetische kleurstoffen, die soms zelfs in verband met hyperactiviteit bij kinderen worden gebracht.
Worden er dan nooit meer kleurstoffen gebruikt?
Toch wel. Aangezien de consument een bepaalde perceptie heeft van hoe een ijssmaak er moet uitzien, worden natuurlijk kleurstoffen toegevoegd om hieraan te voldoen. Zo worden zwarte bessen gebruikt om aardbeienijs roder te laten lijken, omdat ijs met enkel verse aardbeien er vrij flets lichtroze zou uitzien.
Soms is het minder duidelijk. Zo geeft blauw ijs de indruk dat het zeker kleurstoffen zal bevatten, terwijl die blauwe kleur ook kan gemaakt worden op basis van spirulina. Dit is een volstrekt onschadelijke en zelfs erg gezonde alg, die hier speciaal voor gewonnen wordt.
De terugkeer van het ambacht
Een laatste trend is een verzameling van allerlei zaken die wijzen op de terugkeer van het echte ambacht van ijs maken.
Een bepaald segment van de klanten is erg geïnteresseerd in hoe zaken gemaakt worden en welke producten precies gebruikt worden.
Er worden geen tientallen grondstoffen meer gebruikt, maar enkel wat echt nodig is om lekker ijs te maken. Omdat dit soms te koste gaat van de bewaartijd, wordt in kleinere batches geproduceerd en het ijs verser geserveerd.
Gevolg is wel dat het op die manier moeilijker of zelfs onmogelijk is om op elk moment tientallen smaken te presenteren. Een keuze voor minder kwantiteit en meer kwaliteit.
Over Ice Ice Baby
Ice Ice Baby is beschikbaar met ambachtelijk ijs en verse wafels op alle soorten familie- en andere feesten. Een huwelijk, babyborrel, verjaardag, communie of lentefeest: alles is mogelijk. Ook bij events van bedrijven en verenigingen komen we graag langs. We hebben verschillende formules voor ambachtelijk ijs en verse wafels. Deze serveren we vanuit een oldtimer Renault Estafette uit 1972.
Wat leuk om meer te lezen en leren over ijs ... Nu heb ik w zin in een bolletje mokka... Oke, én vanille..
Groet Jeanine.